Mooie maquette bij Muiderslot

Mooie maquette bij Muiderslot

Rijksmuseum Muiderslot in Muiden werkt hard aan publiekstoegankelijkheid voor iedereen. Oorspronkelijk was het kasteel gebouwd om zoveel mogelijk mensen buiten de deur te houden. Nu wordt geprobeerd om zoveel mogelijk mensen bínnen de deuren te kunnen ontvangen. Zowel in het kasteel zelf als in het buitengebied.

Contactpersoon Nitish Sudhir Soundalgekar, Projectleider Publiekstoegankelijkheid, heeft toegankelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo wordt onder andere gewerkt aan de toegankelijkheid van de tuinen maar ook van de collectie van het slot. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: duidelijke beschrijvingen van objecten, maar ook aan de toegankelijkheid van de kasteeltuinen voor mensen met een fysieke of visuele beperking.

Eind 2021 was het Muiderslot een van de drie winnaars van de RAAK Stimuleringsprijs. Deze prijs is een initiatief van de Oogvereniging. Het gewonnen geldbedrag wordt ingezet om de collectie en de tuinen beter toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Door middel van speciale instaprondleidingen, een maquette die je aan kunt raken en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen wordt geprobeerd het Muiderslot zo goed mogelijk te beschrijven. In de kasteeltuinen wordt bijvoorbeeld extra aandacht gegeven aan geuren en smaken.

Een grote wens was om een maquette te realiseren met name voor mensen met een visuele beperking. Op de tast kan men het kasteel en het buitengebied verkennen. Maar een maquette is voor ziende mensen natuurlijk ook mooi om te bekijken. Met het gewonnen geldbedrag van de RAAK Stimuleringsprijs is de maquette tot stand gekomen.

Het is een bronzen maquette die bij het begin van de kasteeltuinen is geplaatst. Op de tast krijgen bezoekers met een visuele beperking een veel beter beeld bij het kasteel en het omringende gebied dan door verhalen alleen. Ook aan de ziende bezoeker is gedacht. Zo is de slotgracht blauw en zijn de toppen van de bomen groen. De maquette is niet hoog geplaatst. Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel het goed overzien.

Ga eens kijken bij het Muiderslot. Wanneer het voorjaar begint, lopen de bloemen, planten en kruiden ook weer uit. Geef dan eens aandacht aan de kruiden met hun geuren en unieke smaken. Bekijk dan gelijk die mooie maquette. En aanraken mag!

Hartelijk dank aan Nitish Sudhir Soundalgekar voor zijn enthousiaste ontvangst en rondleiding. Wij zien jouw grote inzet voor toegankelijkheid en deze inzet waarderen wij enorm!

Maquette met het kasteel Muiderslot op de achtergrond  Bovenaanzicht maquette

Zij-aanzicht maquette  Brailleplaatje maquette

22/02/2023